Ce se intampla in corp cand mancam alimente formatoare de reziduuri acide?
In primul rand corpul trebuie sa munceasca si mai mult pentru a neutraliza acizii in exces. Reziduurile celulare, din start sunt acide, asa ca orice surplus de aciditate in corp nu face decat sa ingreuneze si mai mult misiunea corpului de a-si mentine starea de echilibru (hemeostaza).
Corpul reactioneaza prin 3 mecanisme principale pentru a neutraliza acesti acizi:
- Edem: acumulare de apa in tesuturi. Apa fiind solventul universal, vine imediat in ajutor pentru a dilua si a “spala” ceea ce agreseaza celulele.
- Sistemul tampon al Calciulului: fiind un element alcalin, Ca este sustras din tesuturi si oase pentru a neutraliza acizii
- Corpul produce colesterol si mucus in exces pentru a proteja tesuturile de actiunea coroziva a acizilor
Procese care privite de sine statator sunt tratate ca simptome cu medicamente chimice, cauza reala neajungand sa fie adresata.
Acizii in exces cauzeaza durere, inflamatie, umflare, usturime, sistemul limfatic devine din ce in ce mai congestionat, tesuturile si celulele se deterioreaza si asa incepe procesul numit “boala” sau “boala cronica”, prin niste simptome care de fapt ne arata suferinta reala a corpului.
Urmarind calatoria acizilor prin corp putem intelege in sfarsit de ce reactioneaza corpul asa cum o face.
In loc sa vorbim despre boli, vom vorbi despre ACIDOZA CRONICA, cea care este de fapt cauza majoritatii neplacerilor din corp.
Sa intelegem totusi mai intai insa ce este boala.
Majoritatea am fost obisnuiti sa credem ca nu am avut noroc de am facut sau am luat o anumita boala, de acolo de undeva.
Sau ca ne-am molipsit de vreo boala de la cineva care o avea.
Unii credem ca bolile se “trag din familie” si daca bunicul, mama sau altcineva din familie a facut o anumita boala, probabil ca o voi avea si eu. (intr-adevar slabiciunile genetice fac parte din ecuatie, dar doar ca si potential).
Multi tineri cred ca doar batranii se imbolnavesc si ca ei se pot purta cu corpul in orice fel doresc fara consecinte pe termen lung.
Si bineinteles, majoritatea oamenilor cred ca atunci cand te imbolnavesti trebuie sa mergi la doctor ca sa “te faci bine”.
Medicul iti va pune un diagnostic pe baza simptomelor pe care le ai si iti va da exact medicamentele de care ai nevoie pentru a face ca starea ta sa se imbunatateasca.
Aceasta este situatia asa zis normala, adica urmeaza norma general acceptata in societate. Normal insa nu este acelasi lucru neaparat cu natural sau firesc, ci doar acceptat de majoritatea ca si fapt.