Astazi despre simplitatea corpului uman.
Corpul nostru este alcatuit din celule, miliarde de celule (inca exista dezbateri despre numarul exact) si doua fluide principale: sangele si limfa.
Muschii sunt facuti din celule, organele sunt facute din celule, glandele sunt facute din celule, pielea este facuta din celule etc. Chiar daca au forme diferite si indeplinesc functii diferite, toate celulele corpului nostru au ceva in comun. Toate celulele au nevoie de hrana si toate celulele au nevoie sa elimine resturile procesului de alimentatie.
Stim cu totii ca sangele este cel ce transporta substantele nutritive catre celule. Poate fi comparat cu bucataria celulelor.
Dar asa cum si acasa avem o bucatarie, avem cel putin un WC cu un sistem de canalizare unde eliminam ceea ce corpul nostru nu mai are nevoie dupa procesul digestiei.
Sistemul de canalizare (WC-ul) al celulelor este sistemul limfatic.
Desi proportia in corpul nostru este de aprox 20% sange – 80% limfa, medicii sunt invatati in facutatea de medicina mult prea putin despre sistemul limfatic si despre faptul ca acesta este sistemul de canalizare al corpului, vital pentu buna functionare a lui si principala zona de unde apar diferitele simptome.
Asa cum orice organism viu de pe aceasta planeta se hraneste si elimina reziduuri, de la cel mai mic organism pana la cele mai complexe, nici corpul uman nu face exceptie.
Ne hranim cu ceea ce am invatat din generatie in generatie ca inseamna hrana pentru corpurile noastre si eliminam reziduuri pe caile mai mult sau mai putin stiute: prin fecale, prin urina, prin transpiratie si prin expiratie.
Suntem insa mai putin constienti de faptul ca si fiecare celula individuala a noastra functioneaza identic. Doar ca ele stau pe loc si cele 2 mari fluide din corp au grija de ele. Sangele aduce substantele nutritive, iar limfa colecteaza “fecalele” celulelor.
Asadar ce este acest sistem limfatic care are rol de sistem de canalizare pentru celulele noastre?
Este un sistem de vase (de la unele foarte, foarte mici pana la unele mai mari) prin care circula limfa (lichidul limfatic) si de noduli limfatici.
Limfa este un lichid gras, vascos ce se misca prin corp prin simpla punere a corpului in miscare, deoarece ea nu are o pompa care sa o propulseze asa cum are sangele.
Vasele limfatice mici ajung pana la nivelul celulelor de unde colecteaza reziduurile pe care le transporta apoi in vase din ce in ce mai mari pentru a ajunge la rinichi si a fi eliminate spre vezica urinara si apoi afara din corp.
De-a lungul vaselor limfatice se gasesc nodulii limfatici, care au rol de fosa septica pentru marele sistem de canalizare. Pentru cei ce stau la case sau au folosit in rulote WC-uri portabile stiu cat de important este sa fie adaugate inauntru bacterii specifice, care sa descompuna materia fecala pentru a fi evacuata mai usor si a reduce mirosul urat.
Exact acelasi lucru il fac si bacteriile (ex. macrofagele) din nodulii nostri limfatici (care sunt in numar de aprox 600 in corpul nostru).
Amigdalele noastre sunt de fapt niste noduli limfatici mai mari pentru a drena zona capului: sinusuri, urechi etc. Se umfla cand racesti tocmai pentru ca au de descompus multe reziduuri si de eliminat din corp. Apendicele este si el un alt nodul limfatic important care deserveste intreg sistemul digestiv.
Firesc acum ne punem intrebarea, ce se intampla cu corpul nostru daca am extirpat aceste pretioase componente?! Un lucru similar se intampla si cand luam antibiotice in ideea de a omori “bacteriile responsabile” de starea de boala.
Ceea ce facem noi de fapt este sa omoram bacteriile care au venit sa se hraneasca din abundenta “mormanului de gunoi” si odata cu ele omoram si bacteriile benefice din nodulii limfatici, responsabile cu descopunerea gunoiului si eliminarea lui mai usoara din sistem.