Capsula de sanatate #14

grains are for birds
Ce se intampla cand mananc …?
 
Cereale si leguminoase
Atat cerealele cat si leguminoasele sunt alimente inactive, “adormite”. Ele contin inhibitori de enzime care blocheaza procesul de germinare pentru a putea fi activat doar in conditiile propice dezvoltarii noii plante (umezeala si intuneric).
 
Leguminoasele (fasole, linte, naut, soia) sunt mai bogate in proteine iar cerealele sunt mai bogate in amidon, insa ambele categorii sunt foarte dificil de digerat si genereaza foarte multi acizi in corp. De asemenea sunt “hoti de energie”, adica solicita mai multa energie si timp pentru digestie decat primim de la ele.
 
Este adevarat ca o dieta bazata pe cereale si leguminoase (precum cea asiatica) este mai putin nociva decat dieta bazata pe produse animale. Desi civilizatii intregi traiesc mai mult si sunt mai sanatoase decat vesticii, aceasta nu inseamna ca isi traiesc viata la intregul potential. Dieta lor in continuare genereaza fermentatie de la prea multi carbohidrati complecsi pe care corpul ii digera greu, putrefactie de la combinarea nefericita a zaharurilor din cerealele cu proteinele din leguminoase, procese care duc toate in final la cresterea acidozei in corp.
Din pacate multi oameni consuma si multe produse din soia, in special vegetarienii, din conceptia eronata ca au nevoie sa suplineasca necesarul de proteine dintr-o sursa vegetala, insa corpul are nevoie de amino-acizi simpli din fructe si legume crude. Nemaivorbind despre faptul ca productia globala de soia este in mare parte modificata genetic si extra-chimicalizata.
In final e clar ca nu avem niciun beneficiu din consumul acestor alimente inactive care necesita o procesare indelungata (gatire la temperaturi mari cu cantitati insemnate de apa) pentru a putea fi digerate de catre oameni.
 
Daca tot ar fi insa sa consumam alimente inactive (cereale, seminte, nuci sau leguminoase), intelept ar fi sa le inmuiem in apa ca sa le stimulam procesul de germinare. Asa le trezim la viata, inhibitorii de enzime si acidul fitic sunt neutralizati, continutul de nutrienti creste precum si nivelul de energie vitala. Insa totul in cantitati moderate, asa cum am face si in natura daca nu le-am cumpara de la supermarket, la punga gata curatate!
 
Testul cu privire la ce e compatibil sau nu cu specia noastra este destul de simplu: daca sunt in mijlocul naturii fara nici o ustensila de bucatarie, pot manca alimentul resprectiv sau nu?

Leave a Reply