Capsula de sanatate #15

Ce se intampla cand mananc … ?
Grasimi

Fie ele grasimi animale sau grasimi extrase din plante, lipidele sunt structuri complexe (la fel ca si proteinele) si au nevoie sa fie descompuse in acizi grasi simpli pentru a putea fi utilizate de catre corpul uman.
Acest proces de digestie are ca rezultat resturi metabolice toxice pentru corp, care in exces si pe termen lung creeaza acidoza in corp si deterioreaza tesuturile. Iar la acestea se mai adauga si solventii, si conservantii cu care au fost preocesate uleiurile.
In plus, obisnuind sa consumam mancare gatita cu ulei procesat termic incarcam functia vezicii biliare, organul din corp responsabil cu digestia acizilor grasi. Sub actiunea caldurii stim cu totii cum grasimea se coaguleaza, se intareste, rancezeste si cat de greu este sa speli un vas murdar de “prajeala”. Sa ne gandim insa ce se intampla in interiorul corpului nostru dupa ani si ani de consumat astfel de alimente.
Fortam vezica biliara care isi va pierde abilitatea de a produce bila, substanta necesara pentru a emulsifia grasimile, care la randul lor nu vor putea si procesate si asimilate de catre corp. Asa apar “pietrele la fiere” (litiaza biliara) care creeaza simptome neplacute evidente in corp.

Grasimile sunt insa necesare corpului din nenumarate motive:
  • asista in utilizarea anumitor vitamine
  • sunt capsule de stocare a enrgiei
  • ofera captusire organelor interne
  • protejeaza corpul de frig
  • grasimile se gasesc in membrana celulara
  • sunt anti-inflamatoare
  • lichidul limfatic este majoritar format din grasimi

Lipidele de care avem nevoie insa sunt acizii grasi simpli care se gasesc in aceasta forma in fructe, legume, nuci si seminte, in echilibru cu celelalte substante (minerale, vitamine si alti nutrienti) atunci cand le mancam in forma lor integrala.

Leave a Reply