Capsula de sanatate #8

Inainte sa vorbim despre cum influenteaza diverse alimente starea de bine a corpului, este important sa intelegem cele 4 etape de baza ale procesului digestiv.
  • Digestia: alimentele trebuie sa fie bine maruntite atunci cand ajung in stomac si intestinul subtire, pentru a putea fi utilzate de corp. Mestecarea corespunzatoare, functionarea optima a pancreasului si a stomacului sunt esentiale pentru o digestie corecta.
  • Absorbtia: dupa ce alimentele au fost descompuse, urmeaza absorbtia de catre organism a nutrientilor prin intermediul intestinelor (subtire si gros). Majoritatea dintre noi avem insa intestinele incarcate de o substanta de consistenta cauciucului, numita placa mucoida. Zaharul, cerealele rafinate, carnea si produsele lactate sunt alimentele direct raspunzatoare de formarea acestei placi. Aceasta blocheaza absorbtia corespunzatoare a elementelor nutritive de catre organism.
  • Utilizarea: nutrientii absorbiti in sange (prin intermediul intestinelor) trebuie sa ajunga la celule si acestea sa ii preia pentru a-si indeplini complet misiunea. Daca insa combustibilul pe care l-am furnizat corpului este predominant acid, materialele de construcite (lipide, combustibili, minerale etc) incep sa se lipeasca unele de altele si sa formeze “mici cocoloase” ce nu pot patrunde prin membrana celulara. Infometarea prelungita a celuleor va duce la o activitate deficitara a glandelor si organelor, care la randul lor furnizeaza hormoni, steroizi, ce sustin asimilarea substantelor nutritive de catre organism.
  • Excretia: ceea ce intra in organism trebuie sa si fie evacuat, in cea mai mare parte. Daca nu eliminam substantele nefolositoare din organism, atunci vom provoca aparitia congestiilor interstitiale (in jurul celulelor) si mai tarziu intracelulare (in interiorul celulelor), ceea ce va duce in continuare la degradarea celulelor si la moartea acestora.O buna evacuare a reziduurilor din organism presupune defecatie (aprox. dupa fiecare masa), urinare cu sediment, transpiratie a pielii si respiratie corecta.
Corectand aceste procese ne recapatam starea de bine.
Problema #1 cu care se confrunta majoritatea oamenilor insa, este eliminarea reziduurilor prin sistemul limfatic. Cum corpurile noastre sunt deja atat de constipate limfatic, este important sa incepem cu acest pas, pentru a decongestiona si crea spatiu tuturor organelor si glandelor sa isi indeplineasca misiunea.
  * * *
 Se spune ca suntem ceea ce mancam, ceea ce bem, ceea ce respiram, ceea ce aplicam pe piele, ceea ce gandim si ceea ce simtim … plus o scanteie divina.

Cu siguranta avem destule provocari in a controla toate aceste aspecte traind in societatea noastra moderna, insa ce putem face este sa ne uitam la Natura si sa ne inspiram de la ea cand vine vorba de o viata armonioasa.

In Natura toate vietuitoarele stiu instinctiv care este hrana potrivita pentru ele. Nu vezi o caprioara mancand carne sau un leu mancand iarba. Animalele stiu cand si ce sa manance, iar daca se simt rau stiu sa ia o pauza (sa posteasca) si sa acorde corpului sansa sa se vindece.

Omul este singura vietuitoare de pe Pamant care dupa stadiul de bebelus pare sa-si fi pierdut aceasta abilitate, sau mai bine zis sa ii fi fost denaturata de catre viata in societate. 

Si daca ar fi cu adevarat vorba de evolutie si “superioritatea” omului, nu am fi asistat astazi la o criza de sanatate la nivel global.

Atata timp cat nici o alta vietuitoare nu isi prepara termic hrana, de ce am ajuns noi sa credem ca procesand-o, modificand-o, adaugandu-i chimicale diverse, arome si coloranti vom face o treaba mai buna decat Natura?

Mancam lucruri care au un gust cu adevarat savuros, totusi oamenii par sa se imbolnaveasca mai mult, sa se ingrase mai tare, sa fie mai obositi, deprimati, balonati, alergici, sa fie din ce in ce mai multe cazuri de cancere si boli degenerative sau autoimune.

Si din pacate, la varste din ce in ce mai fragede!

 

Leave a Reply