Chania – dragoste la prima vedere

De cum ne-am dat jos de pe feribot, am gasit o locatie pe malul marii, cu nisip fin si intrare lina in apa iar peisajul se asorta perfect cu Luna. Am sarbatorit 1 Decembrie pe plaja, fetele au luat exemplul localnicilor si au intrat in apa desi afara la soare nu erau mai mult de 20-22 de grade. Prima zi in Creta parea foarte promitatoare! Am profitat pentru o spatamana de plaja si plimbari pe malul marii, de spatiu pentru a iesi cu bicicletele, de un parc cu copaci cu trunchiul atat de gros incat i-am poreclit “elefanteii”. Cel mai mult ne-au impresionat localnicii, nu neaparat cei mai in floarea varstei, care veneau cu regularitate sa faca baie in mare – fie soare, fie ploaie sau sa joace tenis de plaja ziua in amiaza mare in timpul saptamanii. In mod deosebit ne-a incantat natura de un verde crud, de primavara, cu flori inca deschise pe ici colo.

Desi ne-a placut foarte tare prima locatie (cu utilitati, parc,supermarketuri la indemana), am hotarat sa exploram si centrul orasului, mai ales partea veche despre care auzisem ca este spectaculoasa.

Centrul vechi din Chania s-a dovedit a fi chiar mai ceva decat ne asteptam! Ne-a placut atat de mult incat am ramas in acelasi loc timp de trei saptamani! Am batut in lung si in lat stradutele ca de poveste de langa portul venetian ce pastreaza vii amintiri din perioadele de ocupatie bizantina, araba, venetiana si otomana. Am pescuit in port ceva gustarele pentru Luna, pentru ca altfel nu puteau fi numiti pestisorii pe care i-am prins. Elia si Maya s-au ales cu cate o undita pe masura lor si asa au tot avut ocazia sa isi exerseze rabdarea, spiritul de observatie si reflexele. Ne-a surprins cel mai tare Elia care isi domolea temperamentul navalnic si statea perioade intregi intr-o stare de concentrare si pace cum rar reuseste o activitate sa o aduca!

Craciunul l-am petrecut in spiritul locului: prima zi in autorulota, in familie jucand jocuri si savurand inventii culinare proprii, iar a doua zi am petrecut-o pe stadutele din centrul vechi urmarind de la o terasa Santa Run, un eveniment caritabil la care participantii marsaluiesc (pentru ca nu se poate numi alergare) costumati in Mos Craciun, actiune care se termina cu o petrecere pe strada. A fost primul Craciun tihnit in familie fara excese de orice fel, fie ele alimentare, de cadouri, sau de obligatii familiale.

 Cel mai mare castig din sederea in Chania a fost noua noastra prietena Nathalia. “Magia” s-a pus in actiune din nou si aici. Se pare ca Luna este un adevarat “magnet” de oameni. De cand am ajuns in Grecia am remarcat ca foarte multa lume are caine si oamenii sunt foarte receptivi si la cainii celorlalti, ii mangaie, vorbesc cu ei, ii alinta. Fiind o rasa destul de rara si mai ales fiind un puiut jucaus, Luna a oprit din drumul lor trecatori, a scos oameni din restaurante, a aplecat oameni de pe scutere in miscare. Asa am ajuns cu totii sa raspundem la intrebari despre rasa, varsta, numele Lunei. Cele mai castigate insa au fost fetele pentru ca si-au exersat engleza ca niciodata in viata lor de pana acum. Asta este ideea mea de Worldschooling! Sa invatam natural, organic, din experientele de zi cu zi. 

Si cum am stat 3 saptamani in Plateia Talos, de langa portul venetian, ne-am imprietenit cu o tanara care isi aducea cainele la plimbare. Tonica, prietenoasa cu copiii si jucausa cu Luna, ne-a ajutat cu sfaturi si indicatii despre ce putem experimenta in zona. Din vorba in vorba, am ajuns sa descoperim ca este verisoara singurului nostru prieten grec din Romania. Cat de mica este lumea asta!!! Ca sa marcam ocazia, am luat cina la restaurantul la care Nathalia urma sa cante chiar in acea seara. Astea numesc eu sincronicitati! 

Please share pe:

Leave a Reply