Drumul inapoi spre casa

Oricat de mult ne-am dorit sa prindem vreme de plaja si baie in Creta, se pare ca ea (Creta) avea alte planuri cu noi. Si cum am tot invatat sa privim lucrurile cu detasare in ultimul timp si sa vedem “nestemata” din orice experienta, asa am facut si cand chiriasii ne-au anuntat ca vor parasi casa noastra cu mult timp inainte de expirarea contractului. Am simtit cu totii o bucurie si o usurare cum nu credeam ca vom simti intr-o astfel de situatie: ne gandeam doar la baile fierbinti pe care urma sa le facem, la spatiul personal de care sa poata avea parte fiecare cand isi doreste si nu in ultimul rand la jucariile de la mansarda la care tot tanjeau cele mici. Pana sa hotarm unde ne vor mai purta drumurile in viitoarele caltorii, acum stiam cu totii ca avem nevoie de un popas acasa pentru a integra experienta si a regandi strategia.

Drumul spre casa nu putea fi decat spectaculos pentru ca am urmat recomandarile prietenului nostru grec din Romania (pentru ca acum putem spune ca avem mult mai multi prieteni greci).

 Nu as vrea insa sa trec peste momentul plecarii din Creta care a fost si el incarcat de fenomene naturale mai putin placute, fenomene de care nu am dus lipsa pe toata durata sederii noastre pe insula. Vanturi puternice s-au abatut peste toata Creta incat cautam locuri cat mai ferite pentru a sta relativ linistiti in camper, fara senzatia ca vom fi rasturnati. Pe astfel de vreme localnicii sunt sfatuiti sa isi lege mai bine ambarcatiunile iar feriboturile isi opresc cursele catre si dinspre continent. Urmarind pe aplicatiile meteo un moment bun de a pleca, constatam ca “ziua de maine” care se anunta a fi ceva mai linistita se transforma in ziua de maine, de maine 🙂 Asa am petrecut cateva zile la adapostul unui bloc, “bucurandu-ne” de ploaie si vreme mohorata care ne-a pus grav la incercare limita de toleranta. Si cum nu e moment mai bun decat “acum”, ne-am luat inima in dinti si am mers in port. Ne-am zis ca daca sunt curse catre Pireaus inseamna ca vantul nu e chiar atat de puternic si asa cum traverseaza marea localnicii si TIR-urile cu marfa, o vom face si noi.

A fost o cursa pe cinste. Noroc ca am descoperit ca in pozitie orizontala tangajul vasului se simtea mai putin asa ca am reusit sa ne si odihnim, iar dimineata ne-a intampinat portul din Piraeus in “ambuteiaj” asa ca a trebuit sa mai stam pe apa o jumatate de ora in plus.

De cum am pus cauciucurile pe uscat, ne-am setat directia catre Thermopile ca sa ne “ostoim” putin dorul de o baie fierbinte. Aici ne-am dat intalnire cu o alta familie calatoare care se intorcea din Sicilia asa ca am putut schimba impresii despre cele doua destinatii de iernat iar copiii au “pus de o tabara”, dornici de interactiune si cu alti copii in afara de fratii/surorile lor si mai ales in limba materna. Elia a fost cea mai incatata pentru ca a avut parte de mai multa joaca activa pe afara, ca de jucat cu Playmobil si papusi cu surorile se cam saturase. 

In drum spre Volos, urmatoarea destinatie am avut parte si de prima pana: fara cauciuc de rezerva, fara cric, fara compresor si intr-o sambata. Cu toate acestea totul s-a aranjat perfect: prietenii nostri aveau toate ustensilele , iar in 2-3 km am gasit si o vulcanizare deschisa sambata. Totul nu a durat mai mut de 1 ora!

In Litochoro, la poalele Olimpului am facut un popas care ne-a incantat simturile. Drumetia pe chei ne-a scos in cale un peisaj de vis, verdeata abundenta, broaste testoase, raze de soare ce mangaiau pietrele si nu naumai … spre surpinderea noastra am dat si peste un sarpe incolacit ce se incalzea la soare, care la vederea noastra a sasait si s-a retras rapid in ascunzatoarea lui.

Ultimul poopas in Grecia a fost langa Thessaloniki, la camping Zampetas, unde am zis ca ne vom reinroarce ori de cate ori avem de reparat/imbunatatit ceva la autorulota. In afara de faptul ca ai acces la camping si la utilitati gratuit pentru cat timp vrei (apa, curent, canalizare, internet), magazinul lor este aprovizionat cu toate minunatiile de piese si accesorii pentru rulote si autorulote si service-ul are parte de oameni cu experietna, pasionati si dedicati muncii lor. Facusem o comanda de copertina pentru soare, nu numai ca a venit exact la data stabilita, ba mai mult a si fost montata in aceeasi zi. Cunoscatorii stiu ca la noi se intampla mai greu asa ceva 🙂

Tot ce asteptam acum sunt zile cu soare in fata!

Leave a Reply