Bijuterii de Creta

Continuandu-ne periplul pe coasta de nord a Cretei, ne-am rasfatat cu banane in Malia – celebra atat pentru bananele locale cultivate in solarii imense cat si pentru clubbing, in sezonul de vara, bineinteles. 

Am fost sa vizitam si Cretaquarium, spectaculos intr-adevar prin numarul mare de specii marine expuse in acvarii gigantice. Oricat de impresionant a fost sa vedem rechini inotand la cativa centimetri de noi, nu am putut sa nu le observam si ranile de pe bot sau de pe inotatoare de la ciocnirea de stancile din decorul acvariului.

 In imediata vecinantatea mai exista o alta atrasctie pentru copii: Dinosauria, care este inchisa insa pe timpul sezonuui de iarna.

 

O alta locatie care ne-a incantat la maxim a fost Agios Nikolaos, un orasel pitoresc pe malul unui golf. Marea linistita, lacul din centru incadrat de stanci si vegetatie, populat de rate, gaste si pesti mari ne-au facut sa zabovim cateva zile si aici. Bineintles ca ceea ce ne-a pus din nou in miscare a fost ploaia, lightmotivul sederii noastre in Creta. 

Ceea ce ne-a scos din iarna a fost evadarea catre zona de est a Cretei, arida si se pare un pic mai calduroasa, desi si aici ne-a prins o ploaie cum nu am vazut niciodata: cu nori negri, tunete, fulgere si vant de ne zguduia serios camperul si grindina suparata. Noroc ca a fost ultima din categoria asta si am putut sa ne bucuram de plimbari prin Sitia, hranit ratele si pestii din canalul amenajat chiar langa “resedinta” noastra, mers pe bicicleta si interactionat cu localnicii. Asa am ajuns sa cunoastem un cretan cu inima mare, un bunicut cu dor de nepoteii lui si mare iubitor de animalute care ne-a facut toate poftele si ne-a ghidat spre locuri frumoase de vizitat. 

Intr-o zi insorita de primavara, daca imi amintesc bine, chiar de 8 Martie, am descoperit Vai, o minunatie de plaja situata langa o rezervatie de palmieri. A fost categoric dragoste la prima vedere: nisip fin auriu si stanci mangaiate de ape in nuante de turqoise si azuriu cum credeam ca numai in cartile postale vezi. Curatenia desavarsita, linistea si trilul pasarelelor din palmieri m-au facut sa revin de doua ori aici intr-un interval de doua saptamani. Fara sa exagerez am declarat ca asa arata “Raiul pe Pamant” – am avut si privilegiul de a avea plaja doar pentru noi in cea mai mare parte a timpului. Din aceeasi categorie mai avem insa pe lista si alte plaje de vizitat, asa ca e musai sa revenim in Creta si pe o vreme mai pritenoasa cu turistii.

Ne-am intrerupt desfatarea la Vai pentru a participa la carnavalul din Sitia, traditie respectata se pare de mai toate localitatile inainte de Lasata Secului.

Si cum lucrurile frumoase sunt si mai placute daca le imparti cu oameni frumosi, e musai sa amintesc despre familia ceha pe care am cunoscut-o in Sitia. Sunt calatori cu state vechi, inca din adolescenta cand Jana imi povestea ca a batut si soselele din Romania cu autostopul. Acum calatoresc cu un campervan mai mic, cu doi copii si un catel iar pe periaoda iernii au ales anul acesta sa inchirieze un apartament ca sa se bucure de mai mult comfort – lucru care e posibil sa ne inspire si pe noi pe viitor. 

Daca v-a placut impartasiti pe:

Leave a Reply